_

 

 

Napredovanje u Brazilskom Jiu-Jitsu

 

 

 

Dozvolite mi da sa vama podelim svoja lična zapažanja o napretku kroz različite pojaseve u brazilskom Jiu-Jitsu.  Mislim da će vam ovo pomoći da shvatite gde se trenutno nalazite i čemu težite na svom putu kroz BJJ. Nadam se da ćete uživati u ovom članku.

 

 

 

   Beli pojas  

 

Ovo je pojas koji zaslužujete. To je pojas sa kojim ćete provesti većinu vremena na ledjima. Najčešće ćete završavati tapkanjem u znak predaje.

       

Vaša sposobnost da dobro rvete najviše će zavisit od tri stvari:

 

-               dotadašnjeg iskustva u borilačkim veštinama ( rvački sprtovi pomažu dosta)

-               nivoa fizičke sposobnosti (visok nivo spremnosti znatno pomaže)

-               sposobnosti za vizuelnim učenjem (oni koji bolje vizuelno uče, brže se adaptiraju i bolje prihvataju nove informacije)

 

Učenici koji kao predznanje imaju rvanje, brže se adaptiraju u manjim promenama metoda rvanja. Takodje i učenici koji kao pozadinu imaju treniranje atletike, adaptiraju se sasvim dobro.

 

Oni koji dolaze iz udaračkih sportova ponekad imaju problema da se adaptiraju. Većina njih ima naviku da se hvata za bilo šta, kako bi uspostavili ravnožu, jer se osećaju veoma neprijatno u borbi na podu. Kako im parter ne odgovara oni ga stalno izbegavaju, tako da treba da prodje izvesno vreme dok ne upoznaju ovu novu perspektivu borenja. 

 

Najnezgodniji deo tokom perioda belog pojasa (naročito ako nemate nikakvog iskustav u parteru) je činjenica da će vas većina naprednih učenika poraziti u borbi, ili u najboljem slučaju će vas poziciono dominirati (sećam se ove frustracije dok sam bio beli pojas). Ova nelagodnost obično navodi bele pojaseve da pitaju:

"Kako da budem u napadačkoj poziciji? Kako da izbegnem bočnu ili poziciju na protivniku? Kako da nateram na predaju plave ili ljubičaste pojaseve?"

Nažalost u tom trenutku nema ničega što bi mogli da učinita kako bi ste pobedili. Iskoristite te poraze od strane viših pojaseva. Iskoristite to što im pružate mogućnost da dominiraju nad vama. Shvatite predaju kao "oblik učenja", ili kao način "plaćanja svog napretka". Sećam se perioda kada sam bio beli pojas. Sećam se kako sam se tada osećao kao  krpena lutka u rukama plavih i ljubičastih pojaseva. Voleo bih da je postojalo nešto što mogu da učinim kako bih sprečio taj osećaj, ali toga nije bilo. Napredak u brazilskom Jiu-Jitsu je jedna od onih stvari koje dolaze nakon odredjenog vremena. Jednostavno morate utrošiti to svoje vreme. Ne postoje prečice!

 

Jedino ohrabrenje koje mogu da vam dam je:

"Nastavite da trenirate! Vaši dani tek dolaze. Doći će dan kada više nećete biti beli pojas. Doći će dan kada ćete biti sposobni da izadjete iz bilo koje pozicije sa lakoćom. Tada, će biti red na vas da posmatrate uznemirenost novih belih pojaseva koji dolaze u vašu školu. Tada će  biti vaš red da ih hrabrite, kao što ja vas sada hrabrim!"

 

Beli pojasevi se mogu osloniti na brzinu, snagu, izdržljivost i eksplozivnost. To je jedino što tada znaju. Ipak, kada neko jednom dobije plavi pojas, tada se svet Jiu-Jitsu iznenada za njega menja.

 

 

 

   Plavi pojas 

       

       

Ovo je pojas "preživljavanja". Ovo je pojas gde fokus vašeg treninga mora biti na izlaženju iz većine inferiornih pozicija (na protivniku-mount, gard-guard, bočna gornja-side mount, rvački hvatovi i hvatovi glave). Umeće oslobadjanja iz podredjenih pozicija je najbitnije za mogućnost uspostavljanja dominantnih pozicija nad protivnikom, ostvarenja pozicione nadmoći u cilju primoravanja protivnika na predaju. Znam da postoji veliki broj završnica iz inferiornih pozicija (ne samo iz garda), ali primena ovih završnica zahteva visok nivo brzine, snage i eksplozivnosti. Razlog zašto ove završnice zahtevaju brzinu, snagu i eksplozivnost je taj što vaše telo, koje se nalazi u podredjenom položaju, ne može iskoristiti svu snagu. Da bi ste nadoknadili nedostatak višeg tehničkog nivoa, vi to nadoknadjujete brzinom, snagom i eksplozivnošću tokom borbe (Svako ko vam kaže drugačije čini to ili iz namere da vas obmane ili je vaoma neupućen u parterno rvanje! Znam da će neki želeti da raspravljaju o ovom stavu, ali ja ostajem pri svojoj tvrdnji). Ne samo da nemate sposobnost da se borite u inferiornoj poziciji, već nemate ni kontrolu nad protivnikovim telom! Dakle, da li uvidjate zašto je izlaženje iz nepovoljnih pozicija toliko bitno za formiranje čvrste osnove u parternom rvanju?

 

Kada možete sa lakoćom izaći iz čvrstog zahvata (plasiranog od bilo koga), uvidećete da ćete biti u dominantnim pozicijama više nego ranije. Kada se nadjete u gornjoj poziciji, imaćete više šansi za plasiranje završnica. Medjutim, ne možete plasirati završnicu bez dobro formirane pozicije koju održavate sa lakoćom. Vidjao sam mnoštvo plavih pojaseva kako započinju završnicu prerano i često bivaju uznemireni zato što ne mogu završiti svog protivnika. Uz stalnu dominaciju, oni često ne uspevaju da završe protivnika. Ovo obično vodi ka tome da plavi pojasevi traže što više različitih završnica. Oni misle da će ih "nove" i "tajne" tehnike učiniti sposobnijim za plasiranje završnica. Ipak, ono što oni ne shvataju jeste da je njihova nesposobnost u završavanju protivnika direktno povezana sa nesposobnošću da poziciono dominiraju protivnika. Plavi pojasevi se osećaju dobro kada izadju iz podredjene pozicije i uspostave gornju poziciju. Štaviše, osećaju se kao da imaju samo JEDNU MOGUĆNOST za pokušaj završnice. Znaju da ako pogreše, tada će završiti na ledjima i moraće ponovo da se bore za gornju poziciju. Zato, oni obično zastaju, čekajući da njihov protivnik načini grešku koju bi oni iskoristili.

 

Jednom kada plavi pojas uspostavi snažan zahvat za izlaženje iz nepovoljne pozicije, on će nastaviti sve do dominantne pozicije: što je "sposobnost kontrole protivnika". Kada plavi pojas sa lakoćom izlazi iz većine donjih pozicija, trebalo bi da fokusira svoj trening na učenje kako da kontroliše svog protivnika sa lakoćom i umećem. Takodje bilo ko može da kontroliše svog protivnika ako koristi svu svoju snagu, u kraćem vremenskom periodu. Potrebno je odredjeno vreme treniranja da bi neko mogao da bez napora kontroliše svog protivnika.

       

Kada jednom plavi pojas ovlada u ova dva aspekta, tada će biti u mogućnosti da razvija više načina dobrog plasiranja završnica. Ipak, ne bi trebalo da bude opsednut njima, zato što treba da prodje još nekoliko oblasti treniranja pre nego što bude mogao da se posveti završnicama (da, da, da, znam da su završnice najprijatniji deo borenja u BJJ. Ne kažem da ne treba da ih trenirate uopšte, sve što pokušavam da kažem je: "Ne fokusirajte se još na njih. Sačekajte dok ne postanete viši ljubičasti pojas!").

 

Plavi pojas može imati veliki repertoar pozicija i tehnika završnica. Ipak, njegov nivo znanja tih tehnika je veoma ograničen zbog niskog nivoa iskustva. Zbog malog iskustva, on će i dalje primenjivati znatnu količinu brzine, snage i eksplozivnosti kako bi realizovao većinu tehnika. Ovo je sasvim očekivano.

 

Još jedna interesantna stvar koja se dešava na nivou plavog pojasa je: prepreka za uspeh raste sa povećanjem takmičarskog nivoa. Sećam se kada sam bio beli pojas, osećao sam da je sasvim u redu da predam bilo kome, jer zaboga ja sam beli pojas. Ipak, kada sam unapredjen u plavi pojas, mnogi od većih, jačih i više talentovanih belih pojaseva počeli su da gledaju na mene sa respektom. Ono što je nekada delilo putovanje izmedju uživanja i uznemirenosti najednom je postalo polja snajperske vatre. Mnogi beli pojasevi  koji su do tada bili saputnici, sada su želeli da steknu privilegiju i da kažu:

"Naterao sam plavi pojas da preda!".

Najednom je preko noći Jiu-Jitsu borba postala žestoka. Pa, ako mislite da je nadmetanje na nivou plavog pojasa zanimljivo, sačekajte dok ne pročitate o više cenjenom ljubičastom pojasu!

 

 

 

   Ljubičasti pojas 

 

 

Ovo je pojas trenutka i kombinatorike. Ovo je nivo pojasa gde je većina energije koju trošite na ostvarivanju specifičnih zadataka znatno niža nego kada ste bili beli pojas. Vaša igra treba da poseduje znatno više gracioznosti i veštine. Vaša borba ne treba da se zasniva na brzini, snazi i eksplozivnosti kako bi ulazili ili izlazili iz pozicija. Repertoar vaših tehnika bi trebalo da je dosta visok. Šta više počinjete da fokusirate vaš trening na velikom znanju. Beli i plavi pojas su pojasevi kada sakupljate tehnike. Ljubičasti pojas je prvi pojas kada počinjete sa usavršavanjem vaših tehnika. Ovo je takodje pojas kada učite da kombinacijom i spajanjem dve ili tri bazične tehnike načinite varijaciju jedne tehnike.

       

Zato što postajete sve više puni samopouzdanja uslad kombinovanja tehnika i korišćenja pravog momenta, opada količina brzine i snage potrebne za izvodjenje tehnika. Ovo je nešto što ne mogu da izvedu beli ili plavi pojas, zato što su limitirani znanjem i iskustvom.  

 

Kao ljubičasti pojas, morate početi da fokusirate svoj trening na sticanju pravovremenosti korišćenja impulsa. Morate čitavo svoje telo trenirati da OSETI pravi trenutak. Sve do tog trenutka većinom ste reagovali vizuelno. Morate razviti visok nivo osećaja tako da možete "teći" zajedno sa svojim protivnikom umesto forsiranja tehnika pomoću brzine i snage, naročito kada se rvete sa ljudima koji su mnogo krupniji i jači od vas. Biti opterećen protivnikovim telom može biti iscrpljujuće ukoliko nemate jaku osnovu u izlascima i fiksiranju pozicija. Morate naučiti da koristite impuls koji vam daje vaš protivnik, koji stvara njegovo telo dok se kreće ili miruje. Impuls će vam pomoći da smanjite nivo snage koji vam je potreban za izvodjenje tehnike.

 

Trebalo bi da tokom treninga budete u mogućnosti da koristite kombinaciju dve, tri ili ponekad i više bazičnih tehnika. Zapamtite šta govorim – "bazičih" tehnika. Mentalitet ljubičastog pojasa je veoma različit od mentaliteta belog ili plavog pojasa. Beli i plavi pojas misle da je rešenje njihovih problema u učenju mnoštva tehnika. Ljubičasti pojas razmišlja:

"Moram da usavršim tehnike koje već znam i da nakon toga naučim kako da refleksno spojim odgovarajuće tehnike u jednu fluidnu kombinaciju."

Na primer, kada sam prvi put naučio triangl, mislio sam da je jednostavno potrebno samo prebaciti svoje noge preko protivnikove glave i ramena i stegnuti ih istovremeno. Onda kada sam sazreo u BJJ, shvatio sam da tu postoji specifična celina komponenti koje doprinose da tehnika uspe (20 tehnika da budem precizniji!). Nakon toga sam shvatio da te komponente mogu biti razložene na još sitnije delove. Sada (kao crni pojas), za mene triangl više nije jednostavna tehnika od tri ili četiri pokreta. To je sada mnoštvo od preko dvadeset različitih (jedva primetnih) delova pokreta, koji moraju biti složeni u jednu celinu prema specifičnom redosledu kako bi mogli funkcionisati zajedno sa jednim ciljem: ostvarivanje pritiska na vrat. Jednom kada sam ovladao trianglom, mogao sam da ga spojim sa ostalim bazičnim tehnikama, kao što je poluga ruke, izdizanje kukova, prevrtanje, kimura, poluga na kolenu itd. Saznanje kako da kombinujem triangl sa ostalim bazičnim tehnikama je bilo veoma značajno za moj napredak u BJJ! Jednom kada sam uspeo da iskombinujem tehnike zajedno i da ih iskoristim u sprezi sa protivnikovim kretanjem, bio sam spreman da krenem u osvajanje sveta. Primetio sam to kod mnogih učenika, bilo na seminarima, u mojoj školi ili u drugim školama.

 

Ljubičasti pojasevi bi trebalo da imaju na umu stalno prečišćavanje svog postojećeg znanja i njegovo pravovremeno korišćenje uz kombinatoriku. Ljubičasti pojas je u stanju da ovo uradi zato što već poseduje široku bazu znanja u BJJ. Znam da bi beli i plavi pojasevi želeli da nauče kako ovo da izvedu, ali oni jednostavno još nisu spremni za to.

 

Ovaj način razmišljanja ljubičasih pojaseva, zajedno sa brzim razvojem veštine najčešće doprinosi veoma naelektrisanim borbama, naročito izmedju novih ljubičastih pojaseva. Zašto? Zato što pojedini "veterani" plavog pojasa žele da nateraju ljubičasti pojas da preda. Plus, veliki broj učenika koji su dobili ljubičasti pojas prolaze kroz period koji ja nazivam "testiranje stečenog". Oni žele da vide kako će se suprotstaviti starijima, puno iskusnijim ljubičastim pojasevima, naročito onima koji su blizu unapredjenja u braon pojas.            

 

 


 

   Braon pojas 

 

Ovo je pojas majstorija u svemu bazičnom i nečemu što ja nazivam "umećem rvanja". Ovo je takodje pojas gde završnice igraju veliku ulogu u treniranju. Kada odlučim da je neko spreman za braon pojas, obavestim ga da je devet meseci do godinu dana udaljen od dobijanja ovog pojasa. Tada mu dajem plan zadataka na kojima želim da radi.

 

Kao prvo, mora da usavrši sva izlaženja iz pozicija. Želim da bude sposoban da izadje iz bilo koje pozicije koristeći svoje ruke, ali i bez korišćenja ruku (mora da zna kako da gurne ili povuče, podigne ili spusti, koristeći bilo koji deo svoga tela). Želim da bude u stanju da fiksira o pod drugog učenika sa rukama i bez njih. Hoću da vidim da koristi kombinaciju od tri ili pet bazičnih tehnika. Takodje želim da počne sa prečišćavanjem završnica. Ovde počinjem sa korišćenjem metode treninga "umeće rvanja". Kažem učeniku:

"Za sledećih trideset dana, sve što tražim da učiniš je da  plasiraš jake poluge ruke dok rveš sa drugima. Nema davljenja ili poluga noge. Samo poluge ruke".

Onda mesec dana kasnije, kažem:

"Sledećeg meseca, sve što tražim jesu poluge noge".

Da bi sledeći mesec, tražio da izvodi samo davljenje tokom borbe. Tako, svakog sledećeg meseca dobijaju specijalni zadatak od trenera. Kako oni obično kažu drugim učenicima:

"Sve što treba danas da uradim je da ti plasiram polugu na ruci", ovi drugi znaju šta ljubučasti pojas treba da uradi. Sve ovo tera učenika da bude kreativan u pripremanju poluge ruke, jer njegov protivnik zna da on neće pokušavati da izvede druge završnice. Pripremiti protivnika je težak zadatak, šta više, ovo je jedna od stvari koje moraju biti naučene na ovom nivou zvanja. (Znam da niži pojasevi žele da nauče ove stvari, ali ponovo ponavljam, oni jednostavno nisu spremni za to.)

       

Kada jednom učenik postane dobar u polugama ruke, polugama noge ili davljenju, tada sužavam polje njegovog treniranja. Sada on treba da se fokusira na jedan specifičan deo. Kežem mu:

"Sledećeg meseca, sve što tražim da uradiš je da plasiraš polugu ruke na protivnikovoj levoj ruci." Ovo stvarno fokusira učenika da razvije mnoštvo načina kako bi što pravilnije izvodio polugu na protivnikovoj levoj ruci. Učenik ima poverenje u sve ove završnice jer  poseduje osnovu u izlaženju iz pozicija i dominaciju u pozicijama. Ako ne bi imao ovu osnovu, on bi se plašio izvodjenja završnica jer ne bi želeo da dospe u podredjenu poziciju. Dakle, pošto može lako da izadje iz bilo koje pozicije i pošto može veoma lako da dominira i kontroliše protivnika, on može više puta da pokušava iznova izvodjenje ovih završnica! Zato ja ne obraćam pažnju na završnice, sve do nivoa ljubičastog ili braon pojasa. Pozicija i kontorla su najbitnije stvari koje moraju prvo da se razviju.

 

Jednom kada učenik stekne veliko znanje usavršivši osnovu, ja ga unapredjujem u braon pojas. Kada je unapredjen u braon pojas, on mora da nastavi sa usavršavanjem svog načina borenja. On mora da pronadje svoje slabe strane i da se usredsredi na njih. Takodje mora da pronadje ono u čemu je jak i da se fokusira na to jedan duži period, jer će to definisati njegov karakter kada postane crni pojas. Većina crnih pojaseva ima svoje specijalnosti. Neki su dobri u bacanjima. Drugi su dobri u davljenju okovratnikom. Ja sam dobar u polugama noge. Tražim da moji braon pojasevi pronadju svoj najomiljeniji način borenja i da to treniraju kao ludi!

 

       

 

   Crni pojas  

 

Ovo je pojas gde osoba najveću pažnju u svom treningu posvećuje protivnapadima i formiranju svog ličnog stila. Prvo, hajde da razgovaramo o ličnom stilu. Neki crni pojasevi razvijaju afinitet prema polugama nogu (kao ja). Drugi posvećuju pažnju bacanjima i obaranjima. Neki su izvanredni u polugama ruke. Dok su drugi čarobnjaci za davljenje. Ovo je takodje pojas kada stvarno počinjete da prečišćavate i redefinišete veštinu. Brazilski Jiu-Jitsu obezbedjuje vam lični pogled na to. Novi crni pojas počinje da shvata da postoji više nego jedan način da "odere mačku". On takodje počinje da zapaža kako pojedine stvari funkcionišu kod nekih ljudi dok kod drugih ne. (Dozvolite mi da pojasnim ovu poslednju izjavu: sve ovo se ukazuje crnom pojasu koji se još uvek usavršava, raste, uči i adaptira. Ovo je skriveno za crni pojas koji je zaglavljen starim razmišljanjima, paralizovan nesposobnošću za promenama!)          

       

Na nivou crnog pojas, proces učenja počinje ponovo. Ako je novi crni pojas ponosan na zvanje ili na sebe, ovo znači da on veoma malo razume ovu odabranu veštinu. On će takodje shvatiti da postoji razlika izmedju novog crnog pojasa i crnog pojasa koji je konstantno trenirao "kao crni pojas" u proteklih deset godina. Na primer, ja sam relativno novi crni pojas, neki bi to nazvali "beli pojas u odnosu na druge crne pojaseve". Crni pojas imam dve godine. Tu je Rojler Grejsi. On ima crni pojas mnogo godina unazad. Istini za volju, on ima crni pojas pre nego što sam ja čuo bilo šta o BJJ. Plus, on ima mnogo stotina sati nadmetanja, učenja i treninga tako da je nemoguće porediti naše crne pojaseve. Dakle, kao novajlija, upućen sam na novo putovanje, duže i teže od onog koje sam upravo proputovao. Ipak, kako sam već išao sličnim putem, spreman sam da krenem i ovim novim!

 

Osobe na nivou crnog pojasa poseduju visoko tehničko znanje. Medjutim, njihova sposobnost u veštom izvodjenju ovog tehničkog znanja nije tako dobra kao što bi pojedinci pomislili. Crni pojas obično poseduje neke omiljene pokrete koje najčešće i koristi. Ipak, tokom vremena (ukoliko nastavi sa treniranjima istim intenzitetom sa kojim je trenirao dok je bio na prethodnim pojasevima), njegov nivo sposobnosti će nastaviti da se uvećava. Jedino što će biti različito je to da će njegova preokupacija biti sužena. Njega neće zanimati »NOVE« tehnike, već usavršavanje i obnavljanje starih. On će raditi na malim suptilnim pokretima koji će činiti veštinu puno lakšom i ugodnijom za vežbanje. Počeće od malih pokreta kako bi ostvario isti onaj cilj koji imaju i drugi pojasevi. Na primer, za crni pojas, razlika izmedju izlaska iz pozicije i držanja u poziciji je često razlika u pokretu kukova manjem od jednog inča. DA, REKAO SAM »JEDAN INČ«! Osećaj i senzibilitet pokreta, kod crnog pojasa je znatno viši od belog, plavog ili ljubičastog pojasa. Crni pojas počinje da se kreće poput senke. On teče bez napora oko protivnikovih pokreta i ide stazom koju ovaj stvara. Pronalazeći tako protivnikove slabe tačke on ih iskorišćava. Igra je veoma suptilna i prefinjena!

 

Konačno, znanje i sposobnost crnog pojasa u korišćenju kontranapada biće znatno veće. Na primer, kada učenik izvodi bazičnu tehniku, crni pojas je već tri ili četiri pokreta ispred njega. Crni pojas zna da za svaki pokret postoji nekoliko kontri. Na svaki kontranapad, postoji još nekoliko kontri. Dozvolite da vam ovo pokažem na drugi način:

 

Posmatraćemo izlazak iz pozicije na protivniku, tehnikom »mosta« i kotrljanja, što će biti tehnika »A«. Tehnika »A« ima 10 kontri:

 

A-1   poluga ruke

A-2   održati ravnotežu pomoću glave

A-3   održati ravnotežu desnom nogom

A-4   održati ravnotežu levom nogom

A-5   održati ravnotežu suprotnom (daljom) rukom

A-6   rotirati se do pozicije koleno na stomaku

A-7   rotirati se do gornje bočne pozicije

A-8   okrenuti se na stranu

A-9   kotrljati se i prevrnuti do pozicije na protivniku

A-10  triangl

 

»A-1« je prva kontra tehnike »A«, izlazak iz pozicije na protivniku, tehnikom »mosta« i kotrljanja. »A-1« takodje ima deset konti:

 

A-1.1   poluga na peti

A-1.2   uspraviti se i izaći

A-1.3   uspraviti se i izaći uz polugu kolena

A-1.4   uspraviti se i ukloniti nogu sa lica

A-1.5   uspraviti se i obrnuti se na suprotnu stranu

A-1.6   izlazak prevrtanjem preko ramena

A-1.7   osloniti lakat/izlazak kolenom

A-1.8   osloniti lakat/izlazak kolenom, zalazak za ledja

A-1.9   osloniti lakat/izlazak kolenom

A-1.10  potkolenica

 

Sada vam je jasno kako mogu stalno kontrirati? Mogao bih da navedem deset kontri za A-2, A-3 i tako redom, pa bih onda nastavio sa kontrama za A-1.1, A-1.2 i tako dalje.      

       

Da li sada shvatate napredovanje od belog do crnog pojasa? Proces ovladavanja veštinom u brazilskom Jiu-Jitsu veoma je naporan i često izuzetno psihički težak, ali uvek vredan! 

 

Želim vam da sa uspehom istrajete na svom putu. Nastavite da trenirate jako i pametno!

 

 

Roy Harris

 

 

Copyright © 2013. MMA & BJJ akademija "Secutor". Sva prava zadržana.

Logo i Web dizajn: Jovan Milićev