_

 

 

Prevod iz knjige:

Brazilian Jiu-jitsu, The Master Text
By Gene Simco

www.jiu-jitsu.net

Pojasevi u BJJ
 


 
U prošlosti u BJJ su postojala tri pojasa: beli za učenike, svetlo plavi za instruktore i tamno plavi za majstore.  To je bilo 1950. kada su Carlos i Helio Grejsi otvorili akademiju i Riu.

Danas se u BJJ koristi sistem rangiranja boja pojaseva slično Judo-u. Pojasevi u BJJ su rangirani ovim redom: plavi, ljubičasti, braon i crni. Obično se u okviru jednog pojasa dodeljuju crte (do četiri crte), kako bi označile stepen u okviru istog pojasa. Crni pojas može imati do 10 crta (ili stepena). Za decu ispod 16 godina starosti, postoje tri pojasa: žuti, narandžasti i zeleni. Plavi pojas se ne daje nikome ispod 16 godina, a crni nikome mladjem od 18 godina.

»Koliko je godina vežbanja potrebno da bi se dobio crni pojas?«
 
Sistem pojaseva u BJJ je različit u odnosu na većinu drugih borilačkih veština. Pojasevi se generalno ne dodeljuju u zavisnosti od vremena vežbanja, već postoji standard. Plavi pojas mora da je sposoban da se »nosi« sa plavim pojasevima i to važi za sve ostale pojaseve. Program neophodnih tehnika se razlikuje u zavisnosti od škole i to zavisi od instruktora.
 
Postoje tri razloga u vezi potrebe postojanja BJJ pojaseva. Prvi, je kako bi trener mogao lakše da odredjuje nivo spretnosti učenika. Drugi, je da bi se odredio nivo u kojem učenik može da se takmiči. Treći, je da bi se odredio nivo tehničkog znanja. BJJ je jedna od retkih borilačkih veština u kojoj možete podučavati i pre nivoa crnog pojasa. U Rickson Gracie Association, pojasevi su rangirano ovako: plavi pojas – trener, ljubičasti pojas – trener, braon pojas – asistent instruktora, crni pojas – instruktor. Rikson Grejsi zahteva da učenik ima minimum 7 - 8 meseci treninga kako bi mogao da polaže za plavi pojas, nakon toga učenik treba da trenira 2 - 3 godine kako bi mogao da izadje na polaganje za ljubičasti pojas. Ovo sve varira od škole do škole, pošto postoji mnogo škola i asocijacija BJJ.

Ovo je napisano na Grejsi vebsajtu:

»Obično je potrebno izmedju 6 i 15 godina da bi se dobio crni pojas od Federacao(Svetske federacije). Unapredjenje u rang crnog pojasa zahteva preporuku dva majstora i odobrenje najmanje pet zvaničnika Federacao. Nivo crnog pojasa dodeljuje trener i onda se javno potvrdjuje kroz nadmetanje sa drugim polaznicima istog ranga. Učenički pojas je beli. Pojasevi za odrasle su svrstani tako da slede beli, plavi, ljubičasti i konačno braon pojas, nakon čega je polaznik spreman za crni pojas. Postoji puno boja kod pojaseva za decu..« (www.gracie.com)
 
Mario Sperijev intrevju za Blek Belt Magazin:

»... neki borci dobiju crni pojas koji je baziran isključivo na pobedama na Jiu-Jitsu turnirima. To što je neko šampion Jiu-Jitsu sporta ne mora da znači da je on i potpuni poznavalac borilačke veštine. Trenirao sam sa Brazilskim instruktorima, koji tek u nekoliko treninga započinju borbu iz stojećeg stava, i samo nekoliko u kojima rade saoodbranu (koja ne podleže sportskim pravilima). Tačno je da je važno napredovati i pobedjivati na sportskim turnirima. Sport je veoma važan, naročito na početnim nivoima, zato što nas uči dominantnim pozicijama i daje nam mogućnost da vežbamo bezbedno a ipak realno. Ali vežbati šest meseci ili čitavu godinu bez borbe iz stojećeg stava ili samoodbrane, to je smešno. Zato što imam crni pojas u tradicionalno Jiu-Jitsu i nekoliko godina vežbanja udaračkih tehnika, ja razumem problem koji nastaje bez korišćenja svega ovoga, tako da sam napravio adekvatni program u mojoj akademiji. Mi najmanje jednom nedeljno treniramo NYMAG bez kimona, Vale Tudo tehnike (No Holds Barred) i samoodbranu. Drugi dan se fokusiramo na stojeće tehnike (bacanja) koja sam naučio u Judou, tradicionalnom Jiu-Jitsu i rvanju (imao sam tu prednost da sam imao kao učenike dva rvačka trenera, pa su mi oni bili asistenti u rvanju). Takodje i sportsko vežbanje (u sali ili na turnirima) je neophodno za napredak i razvoj novih tehnika, ali ako je ovaj balans narušen, onda je veština nepotpuna.."    
 
Veoma je bitno da svaki pojas bude upoznat sa svim aspektima borenja. Iako je uspeh pobediti na Jiu-Jitsu turniru, postoje barem dva razloga da ovo i nije glavni kriterijum za rangiranje pojaseva:
1.      Sportski Jiu-Jitsu reprezentuje samo jedan aspekt veštine ili načina vežbanja Jiu-Jitsu i nije kompletan Jiu-Jitsu.
2.      Pravila koja regulišu sportsko nadmetanje omogućavaju takmičaru da ostvari pobedu bez prave demonstracije da je superiorniji u tehnikama od protivnika. Na primer takmičar može izvesti bacanje, i da nakon toga završi u protivnikovom Gardu. Tako on dobija dva poena i mogućnost da nastavi sa odugovlačenjem borbe kako bi na taj način pobedio na poene. Ovo nikako ne znači da je taj takmičar bolji ili da je dobar Jiu-Jitsu borac. Činjenica je da rvač bez Jiu-Jitsu iskustva može isto tako da ostvari pobedu.
 
Ovo je veoma bitno shvatiti, kako se jedna veština borenja ne bi pretvorila u sport. Ne sme se zaboraviti da je ovo prvenstveno borilačka veština samoodbrane.
 
»Pojas pokriva samo dva inča vašeg dupeta, a za ostalo morate da se pobrinete sami« - Rojs Grejsi, Septembar 2001.
 


 


Preveo Jovan Milićević

 

 

 

Copyright © 2013. MMA & BJJ akademija "Secutor". Sva prava zadržana.

Logo i Web dizajn: Jovan Milićev