_

 

 

ŠTA PITI ?!

Postoji puno izbora u vezi pića, dakle kako ćemo znati koji je ispravan


 

 

 

Tokom vežbanja, naročito na vrućini, može doći do obilnog znojenja, što će prouzrokovati gubljenje telesnih tečnosti i elektrolita. Količina izgubljenog fluida ne zavisi samo od temperature okoline već i od stepena vlažnosti. Takodje tokom znojenja gube se i pojedini elektroliti, naročito natrijum, kalcijum i hlorid, doprinoseći tako još većoj proporciji gubitka vode. Stoga ponovno uzimanje vode je puno važnije od nadoknadjivanja elektrolita.

 

Gubitak telesne tečnosti potencijalno vode ka zdravstvenim problemima, ako se ne nadoknadjuje. Postoji mnoštvo sportskih napitaka, koji se nude na tržištu. Neki su u obliku energenata. Svi oni, ukoliko prate propisane doze, predstavljaju koncentrovane napitke. Idealni napici najvećim delom sadrže vodu.

 

Tečnosti treba da bude hladna, nikako topla, jer ovo omogućava brži izbacivanje tečnosti iz stomaka. Ukoliko trka ili aktivnost tokom treninga na vrućini potraje duže, morate unostiti tečnost tokom vežbanja (svakih 15-20 minuta). Ako to nije moguće, morate uneti veću količinu tečnosti pre treninga ( nekoliko čaša vode 15-20 minuta pre vežbanja), kao i da nakon vežbanja što pre počnete sa nadoknađivanjem izgubljene tečnosti.

 

 

 

Strategija unošenja tečnosti

 

Svakodnevno moramo unositi oko 1,5 - 2 litra tečnosti kako bi smo uravnotežili uobičajeni telesni gubitak – čak i pre gubitka znojenjem tokom treninga. Kada poraste telesna temperatura, znojenje pomaže u regulaciji telesne temperature. Količina znojenja je različita kod pojedinaca i zavisi od težine rada i temperature okoline. Najpouzdaniji pokazatelj je osećaj žeđi koji nam blagovremeno govori o potrebi uzimanja vode.

 

Uporedite vaše telo sa hladnjakom u vašim kolima, ako nije napunjen, vaša kola će tokom vrućine prokuvati i stati. Isto to se dešava i sa vašim telom ako niste uneli dovoljno tečnosti.

 

Sve ovo dovodi postepenom smanjenju sposobnosti, fizičkih i mentalnih, što je posledica dehidratacije.

 

Potreba za tečnošću je bitna i za strategiju vašeg takmičenja, dakle počnite da razvijate naviku da nadoknadjujete tečnost. Shvatite to kao mogućnost boljeg treniranja jer ste uneli dovoljno tečnosti. Budite organizovani u planiranju dnevnog unosa tečnosti. Načinite strategiju nadoknadjivanja tečnosti tokom dana. Ne zaboravite da pijete vodu tokom svakog obroka.

 

Posebnu pažnju obratite kada je veoma toplo i vlažno vreme, tada će vam trebati povećani unos tečnosti. Unoseći hladniju tečnost možete podstaći bolju termoregulaciju organizma.

 

Tokom dana zalihe tečnosti držite pri ruci. Nosite sopstvenu bocu, tako da možete piti gde god da se nalazite ukoliko osetite žeđ. Žeđ je najbolji znak da li vam je i koliko vode potrebno.

 

Brzo obnovite izgubljenu tečnost nakon napora. Zapamtite da ćete nastaviti sa gubitkom tečnosti tokom oporavka i to kroz urin i daljim znojenjem. Potrebno je da popijete količinu izgubljene tečnosti, u narednih 1-2 časa, kako bi ste ostvarili dobru hidrataciju (npr – ako ste nakon treninga lakši za 1kg, treba da popijete 1.000ml tečnosti da bi ste se oporavili).

 

Vodite računa o gubitku usled znojenja i oporavku nakon toga. Ako se izmerite pre i posle treninga, znaćete koliko ste tečnosti izgubili. Svaki 1 kg izgubljene težine = 1 litar tečnosti.

 

Pokušajte da gubitak tečnosti tokom treninga svedete na minimum, tako što ćete racionalnije piti vodu.

 

Za vreme treninga

 

Najbitnije je unositi tečnost. Najbolje je tokom dana uneti dovoljnu količinu tečnosti, kako bi smanjili pritisak unošenja velikih količina tokom takmičenja. Postepeno smanjenje sposobnosti može uslediti kao posledica dehidratacije.

 

Važno:

 

Unosite vodu u optimalnoj količini, kad god vam se pruži mogućnost za to (npr – u prekidima tokom treninga ili takmičenja).

 

Nosite sopstvenu flašu sa vodom i pratite koliko ste popili tečnosti.

 

Pijte umereno, jer možete opteretiti stomak ukoliko konzumirate previše tečnosti ili poremetiti odnos minerala u organizmu. Sve ovo može dovesti do smanjenja sposobnosti tokom treninga ili takmičenja.

 

Nakon 1 h, po završetku napora, korisno je uneti izvesnu količinu minerala i ugljenih hidrata u obliku sportskog napitka - Izotonika.

 

 

 

 

 


 

 

 Jovan Milićević

 

 

Copyright © 2013. MMA & BJJ akademija "Secutor". Sva prava zadržana.

Logo i Web dizajn: Jovan Milićev